خانه / اخبار و مقالات / مصارف دارویی زرشک

مصارف دارویی زرشک

در تمام قسمت‌های درختچه زرشک ، آلکالوئیدهای اوکسی‌بربرین، بربامین، اوکسیاکانیتن، اسانس و در میوه‌ها (زرشک) مواد قندی، اسیدهای مالیک و تارتاریک (عامل ترشی زرشک)، ویتامین C، رزین، صمغ، موسیلاژ، پکتین و غیره تشخیص داده شده است. برگ زرشک حاوی ویتامین C فراوان است.

در پایین به شرح خواص دارویی و مصارف دارویی زرشک میپردازیم ..

لطفا با ما همراه باشید

برگ و میوه زرشک :

میوه زرشک طبیعتی سرد و خشک دارد و در طب سنتی مقوی کبد و قلب، صفرابر، مسکن حرارت معده و بندآورنده سیلان خون بواسیر است، همچنین از خونریزی مزمن جلوگیری می کند.

در مورد اشخاص سرد مزاج اگر آن را مخلوط با داروهای گرم مانند سنبل الطیب بخورند برای تقویت و رفع انسداد کبد بسیار نافع است.

همچنین از برگ زرشک به تنهایی یا مخلوط با داروهای مناسب برای زخم روده ها و نیز رفع اسهالهای ناشی از ضعف امعاء و احشای داخل شکم استفاده می شود.

در مغولستان زرشک را برای خارج کردن رطوبت و بند آوردن خونریزی و برای بیماری هایی با ترشحات مخاطی به کار می برند.

میوه زرشک خاصیت منقبض کننده عروق دارد و بربرین را به عنوان مقوی معده و ضد استفراغ های دوره بارداری توصیه کرده اند.

جالب است بدانید جویدن برگ زرشک نیز باعث سفتی لثه ها می گردد.

همچنین برگ زرشک به عنوان قابض و در درمان عوارض ناشی از فقدان ویتامین C نیز استفاده میشود.

برای درمان اسهال مزمن پانزده تا سی گرم برگ خشک درختچه زرشک را در نیم لیتر آب سرد ریخته و می جوشانند. سپس آن را صاف کرده با عسل شیرین می کنند و هر روز بین غذاهای اصلی سه بار و هر بار یک فنجان از آن را می نوشند.

همچنین برگ زرشک در دیسانتری مزمن، آب آوردن انساج و در اسکوربوت استفاده می شده است.

تحقیقات جدید در مدلهای حیوانی، نقطه نظرات اطباء گذشته در مورد منع مصرف زرشک در بارداری را مورد تائید قرار می دهد. به طوری که مشخص گردید که بربرین که یکی از آلکالوئیدهای اصلی میوه زرشک است، می تواند موجب انقباضات عضلانی صاف رحم گردد و افزایش انقباض می تواند منجر به سقط نیز شود.

همچنین ماده Dihydropalimitinum دی هیدروکسید پالمیتینیوم موجود در میوه زرشک دارای خاصیت ضد استروژنی است که باعث آتروفیه شدن آندومتر و سیر برگشتی غدد استرومائی و چروکیده شده آن می شود.

این تغییرات باعث عدم تغذیه کامل جنین و اختلال در عملکرد رشد و نمو جنین می گردد.

در ضمن بررسی های انجام شده بر روی مدل حیوانی مشخص نمود که تجویزKg/g 5/3 عصاره آبی میوه زرشک در موش های سوری، در روزهای 7،8، 9 بارداری که برابر      3 ماهگی در انسان است، می تواند موجب توقف رشد جنین ها و بروز ناهنجاری در ستون مهره، دستگاه عصبی، چشم، صورت و دست ها گردد.

با توجه به این که زرشک در برخی از مناطق ایران از جمله شاهرود سبزوار ، قائنات و زیرکوه  به عنوان یک نوشیدنی مفرح مصرف می گردد پیگیری اثرات میوه زرشک در یک مطالعه جامع انسانی در بارداری ضروری است تا بتوان با استفاده صحیح از آن از عوارض احتمالی یادشده جلوگیری نمود.

 

پوست ساقه و ریشه زرشک :

پوست ریشه زرشک از نظر طبیعت گرم و خشک است و در عین حال در آن نیروی سردی و قابضه وجود دارد.

 دم کرده زرشک مقوی کبدهای سرد می باشد و پوست ریشه و ساقه زرشک را پیشتر در پزشکی مخصوصا از زمان جالینوس، دیوسکورید، پلینی دانشمندان یونان و روم باستان به عنوان مقوی و اشتها آور مصرف می کردند.

همینطور از زرشک به عنوان صفرابر و مسهل نیز استفاده میشود.

جوشانده پوست خشک ریشه گیاه زرشک همراه با عسل برای دفع سنگ کلیه و مثانه سودمند است.

حتی برای معالجه کسانی که با تریاک مسموم شده اند معمولا از جوشانده ریشه درختچه زرشک استفاده می شود به دلیل خواص شبه مرفین آن و برای ترک اعتیاد نیز کاربرد دارد.

همچنین برای دفع سنگ کلیه و معالجه یرقان و سنگ صفرا مفید می باشد.

برای تهیه جوشانده پوست ریشه زرشک 25-20 گرم پوست خشک ریشه را پانزده دقیقه در یک لیتر آب خیس کرده و بعد ظرف محتوای آن را روی شعله بگذارید تا بجوشد سپس صاف کرده و با عسل مخلوط کنید و هر روز سه فنجان از آن را بنوشید.

در چین و ژاپن از پوست درختچه زرشک ژاپنی به عنوان خنک کننده ، ضد انگل و ضدعفونی کننده استفاده می شود و برای کاهش تب و همچنین برای معالجه ترشح مفرط خون قاعدگی نیز تجویز می شود.

در آمریکا و اروپا پیش از این پوست ساقه و پوست ریشه زرشک به عنوان ضدعفونی کننده، قابض، درمان یرقان، مسهل، تب بر، درمان دل درد و داروی ضداستفراغ و داروی نیروبخش تلخ استفاده می شده است.

گلها و پوست ساقه زرشک هم به عنوان دارویی برای درمان روماتیسم به کار گرفته میشود.

شگفت انگیز است اما پوست ریشه زرشک دارای خاصیت مسهلی و بازکننده مجرای کبد و کیسه صفرا می باشد.

برای رفع بحران کبد 25 گرم پوست خشک ریشه این گیاه را در نیم لیتر آب سرد به مدت نیم ساعت خیس کرده می جوشانند آنگاه پس از صاف کردن شیرین می کنند و بعد از هر غذا یک فنجان می نوشند.

اين جوشانده علاوه بر اثر مفیدی که در روی ناراحتیهای کبدی دارد یرقان و سنگ کیسه صفرا را برطرف می سازد زیرا عمل کبد را مرتب کرده و صفرا را به خارج دفع می نماید.

لازم به ذکر است که این جوشانده روی کلیه ها نیز موثر بوده و شن و سنگ کلیه را از بین می برد.

درباره‌ی gholami

همچنین ببینید

قیمت روز زرشک 2 آبان ماه 98

قیمت امروز انواع زرشک خشک و تازه خراسان جنوبی: زرشک اناری : 590.000 ریال زرشک …

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Buttonتماس فوری